Bohan.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Om Bohan

Bohan har drevet med sko helt siden 1950-tallet, og egen logo og selskap ble opprettet i 1957. Tor André Bohan (1935 – 2016) viste seg fra tidlig barndomsben av som en flittig kremmer, med salg av programblader på travbanen, sigaretter på Grand Hotell, løpergutt på kaia og blomsterbud på sykkel. Hans mor drev Ranja klesforretning og systue på Majorstuen i Oslo og Bohan skulle egentlig bli klesdesigner og følge i sin mors fotspor, men historien ville det annerledes.

 

Etter å ha vært innom et par jobber innenfor sko forstod Bohan at dette var noe han kunne leve av. Han satte seg på sin motorsykkel med Tyskland for øyet og lette etter skofabrikker han kunne representere. På denne tiden var navnet på fabrikken som regel det samme som merket/logoen i skoen. Man kunne da representere en kjent fabrikk/merke og selge for dem. Denne type jobb kalles agentur og man får betalt en provisjon basert på hva man selger. Han fikk etterhvert agentur for en skofabrikk og det hele var i gang. Dette var i en periode hvor skoene som ble solgt i Norge som regel var produsert i nettopp Norge. Bohan forstod at dette ikke var fremtidsrettet og viste sin visjonære side ved å søke til utlandet.

 

Etterhvert som forretningen vokste gikk Bohan vekk fra agentur- og over til grossist-virksomhet. En grossist får ikke betalt provisjon av fabrikken/merket, men man kjøper produktet av fabrikken og setter sin egen utsalgspris. Fabrikker/merker likte ikke at man drev som grossist på denne tiden, da de mistet kontroll. For å drive som grossist måtte man i tillegg ha betydelig kapital og volum som ga forhandlingsmakt ovenfor fabrikkene.

Da selskapet vokste enda videre startet Bohan å sette sitt eget familienavn som logo i skoene, i stedet for å bruke fabrikkenes navn/logo. Merket Bohan var skapt! At Bohan ikke brukte fabrikkens navn, men skapte sitt eget merke var veldig uvanlig på denne tiden. Nok en gang viste Bohan sin visjonære side.

 

På 1950-, 60- og tidlig 70-tallet var Bohan primært et luksusmerke med elegante damepumps på høye hæler med inspirasjon fra siste skrik i Paris. Merket var sterkt voksende og ble på 80-tallet Norges desidert største med en markedsandel på ca. 20 prosent. Bohan solgte da rundt to millioner par sko årlig i primært Norge, men også i Sverige, Danmark, Tyskland og Ungarn.

 

Bohan hadde da gått fra å være et luksusmerke til et folkemerke og var en av Norges mest kjente merker, uavhengig av bransje og produkt. Grunnet tilstedeværelse i flere markeder, den store markedsdominansen og det ikke norskklingende navnet var det få som visste at Bohan var skapt av gutt som gikk på Vinderen barneskole i Oslo. Mange trodde Bohan var et fransk merke og at det var Christian Diors høyre hånd i Paris, sjefdesigneren Marc Bohan, som stod bak.

 

På 1980-tallet visste de fleste store produsenter i utlandet hvem Bohan fra lille Norge var, selv den dag i dag er Bohan husket i områder hvor skoproduksjonen stoppet opp for mer enn 30 år siden.

 

Bohan var en av de første som startet med skoproduksjon for eksport i Italia og Portugal, som Bohan kalte datidens Kina. Land som i dag er kjent for design og luksus. Det var mange i skobransjen som hevet øyebrynene da Bohan sa han skulle produsere sko i Portugal. Portugal produserte nærmest ikke sko den gang og folks oppfattelse var at "Portugal kunne jo ikke lage sko!". Ikke mange år senere var «alle» skomerker i Portugal for å produsere sko. Mange skofabrikker i Portugal den dag i dag hadde Bohan som sin første eksportkunde. Bohan var også veldig tidlig ute med Asia. Da de fleste startet å prate om Kina utover på 2000-tallet hadde Bohan allerede 30 års erfaring med landet. Bohan reiste rundt i Kina den gang landet var lukket og kontrollert med jernhånd av kommunistene, en av de aller første i hele Europa og nærmest en pioner.

 

Bohan var stort sett alltid først, eller blant de første, i alle nye eksportmarkeder og har i dag produsert sko i følgende land:

Norge, Tyskland, Østerrike, Frankrike, Sveits, Italia, Portugal, Romania, USA, Thailand, India, Vietnam, Bangladesh og Kina. Bohan hadde også eget kontor i Kina med rundt 20 ansatte, med en miks av kinesere, nordmenn, portugisere og brasilianere. Bohan har også eiet flere skofabrikker, både heleid og joint venture, henholdsvis i Thailand og Kina.

 

Bohan har også vært gjennom tøffe tider, på starten av 1990-tallet ble Bohan rammet av en av Norges største branner på flere tiår. Hele lageret med flere hundre tusen par sko brant ned. Igjen stod en slagen mann på forsidene av Norges riksaviser. Bohan bet tennene sammen og reiste seg. Det nye lageret Bohan bygget er det som i dag huser Harald Huysman Karting på Alnabru. Bohan er i dag en liten familiebedrift drevet av Bohans yngste sønn, som kom inn i bedriften i 2004, men som nærmeste er fostret opp på skofabrikker rundt om i verden. Vi er kanskje ikke størst lenger, men vi har et stort nettverk innenfor sko og vi kan sko, bedre enn de aller, aller fleste. Vi har også solgt, og selger, mange sko på markedet på vegne av andre og med andre logoer enn Bohan i skoene. Disse skoene selges da ikke av Bohan, men av våre kunder. Så hvem vet, kanskje du har et par sko det står et kjent merke i, som er produsert av Bohan.

 

Visjonen vår er å være direkte på fabrikkene, vi skal ikke ha fordyrende mellomledd og ha kontroll på vår egen produksjon. Videre sitter vi ikke med en stor organisasjon. Dette sikrer at vi kan holde priser som er langt rimeligere enn våre konkurrenter for samme, eller bedre, kvalitet. Vår forretningsfilosofi er kvalitet til en fornuftig pris, litt á la slik verdens største møbelprodusent fra Sverige tenker.

 

Alle våre lester (passformen til skoen) og såler er laget fra bunnen av og designet for å passe nordiske føtter. Vi i Norge, og Skandinavia, har kraftigere føtter enn ellers i Europa. De fleste merker på det norske markedet er designet for land hvor de har mye smalere føtter enn oss i Norge. Det er derfor Bohan-sko er romslige og gode å ha på i forhold til mye annet.

Videre så bruker vi myke gummisåler. Myke gummisåler er viktig i et land hvor vi har mye regn, snø og kulde. Mange av våre sko har også SUPERTEX membranmateriale for å holde føttene dine tørre og varme i vått og kaldt vær.

 

Vi synes det er morsomt å kunne dele litt av historien med deg og ønsker deg en hyggelig handel med oss.

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke